Vad består mens av?

Mens är något som alla tjejer och kvinnor får varje månad under större delen av deras liv. Mensen brukar komma runt 12-års åldern och visar på att man blivit könsmogen. Mensen går i cykler som består av 28 dagar och under varje cykel släpps det nya ägg. Mens är den del av livmoderslemhinnan som stöts bort när inget ägg blir befruktat. Mensen ska vara regelbunden fram tills dess att man går in i klimakteriet och kan se ut som slemmigt blod när det kommer ut slidan. Men frågan är, vad består egentligen mens av?

Mens kommer regelbundet under många år och det är vanligt att man använder olika skydd för att stoppa mensen från att smutsa ens kläder. Till skillnad från urin så är mens ingenting som man kan hålla inne, utan det rinner fritt ut ur slidan. Det finns många olika mensskydd att välja mellan. Vill man vara miljövänlig så kan kan använda bomullsskydd som man själv tvättar. Man kan också köpa tamponger och bindor som man byter regelbundet under hela dygnet när man har mens. På https.www.kampanjjakt.se hittar du rabattkoder som kan göra inköpet av skydd billigare för dig.

Röda blodceller vid mens

Många upplever att mensskydd är dyrt och därför är rabattkoder bra att använda. Förutom tamponger och bindor så kan man även köpa en menskopp. Menskoppen behöver man inte byta ut och slänga, utan är en silikontratt som man sköljer av mellan varje användning. Det finns en uppsjö av mensskydd på marknaden så det finns något som passar för allas behov.

Var kommer mensen ifrån?

Jo, så vad består då mens av? Mensen är en tjock, blodrik slemhinna som kommer från insidan av livmodern. Under varje menscykel har man ägglossning och om inte äggen befruktas så behövs inte denna slemhinna och det är då denna som kommer ut som mens. Om man däremot blir gravid så behövs den för att skydda fostret. En del kan blöda ut en stor mängd av slemhinna medans en del får mycket mindre blödningar. Blödningens mängd kan variera från månad till månad.

Ont i magen

När man föds har man anlag för cirka 400 000 ägg sina äggstockar och det är dessa som släppa under ägglossningen som sker varje månad. Själva mensblödningen kommer cirka två veckor efter ägglossningen om ingen befruktning har skett. Syftet med blödningen är att stöta ut slemhinnan. I mensen finns även vanligt blod och vävnader.

Ens mens består som sagt utav en blandning av slemhinna, blod och vävnader. Mensen är helt ofarlig och reglerar kroppens befruktningsprocess. Ägg släpps varje månad för befruktning och om ingen befruktning sker så svarar kroppen med en blödning. kroppen både luktar och känns annorlunda under mensen och det är vanligt att man kan få ont. Dels i magen men också i ryggslutet. Tänk på att ha gott om mensskydd hemma så att det alltid finns när behovet kommer. Man kan använda både miljövänliga, återanvändbara alternativ eller de vanligare alternativen med tampongerna och bindor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews