Hur mycket miljögifter finns det i tamponger?

Visste du att en kvinna kan förbruka nära på 12000 tamponger under en livstid? Eftersom tamponger sitter inne i kroppen kan eventuellt farliga ämnen tas upp riktigt snabbt och gå ut i blodet, dessutom nära livmodern. Idag klassas inte tamponger som medicinsk-tekniska produkter och granskningen är mindre noggrann än för både kondomer och plåster. När man tittat och undersökt halten av glyfosat i tamponger och bindor tillverkade av bomull så ser man att stora mängder av ämnet har använts. Ämnet ingår som en huvudkomponent bland annat i ogräsmedel. Av den anledningen har flera personer har det senaste skrivit till den svenska kemikalieinspektionen och begärt en granskning av produkterna.

Att gå till botten med problemet

Det kan kännas obehagligt att känna till att det kan finnas miljögifter i tamponger. Om kontrollen förbättras och kraven som ställs på tamponger och bindor blir hårdare kan det resultera i bättre och mer ekologiska produkter. Många föreslår att kraven på kondomer och exempelvis sexleksaker även ska tillfalla tamponger och bindor. Vaginan har en stor kapacitet att ta upp främmande ämnen – mycket större än matsmältningssystemet i magen. Ämnena bryts inte heller ned utan går direkt ut i blodet. Med andra ord kan gränsvärden för somliga ämnen som är anpassade för att ätas vara för höga när det kommer till tamponger. Framställningen av bomull ger också upphov till oro när det gäller rester av blekmedel som kan finnas kvar. Bristen på långtidsstudier gör att man inte heller vet exakt hur farligt det faktiskt kan vara.

Viktigt att ta hand om sig ordentligt

De som skrivit brev till Kemikalieinspektionen hänvisar till studier som har påvisat att upptagningen av ämnen i vaginan är mellan 10 till 80 gånger högre än via munnen, magen och tarmarna. Alternativet till tamponger är att använda en menskopp vilket inte känns som ett alternativ för alla. Tänk på att det är viktigt att ta hand om din hälsa och din kropp under din menstruation. Det gäller även när du sover. En bra säng och madrass kan göra att du känner dig piggare och mer alert under dagarna eftersom du får en bättre sömn. Ett bra tips är att sova med en tempur kudde som anpassar sig efter din huvudform för att ge dig ett bra stöd under nattens alla timmar och avlasta dina muskler när du sover. Det lättar dessutom spänningar du har runt nacke och axlar under dagens aktiva timmar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews