Hygien och Hälsa  

Det finns olika rekommendationer kring hygien under menstruationen. Mensen i sig är inget sjukdomstillstånd och kroppen klarar av att sköta detta helt naturligt på egen hand. Det är dock oftast en känsla av att man inte är helt fräsch som de flesta kvinnor upplever. Det är också därför man inte bör överdriva sin renlighet under menstruationen. Ett gott råd är att tvätta sig precis som vanligt och man bör byta mensskydd fyra till fem gånger om dagen.

För de människor som är lyckligt lottade och bor i de mer välbärgade delarna av världen är detta inget större problem. I Sverige finns rinnande vatten, rena textiler, mensskydd och en ganska bra förståelse för vad en kvinna kan behöva under sin menstruation.

 

I andra delar av världen finns inte de hygieniska bekvämligheter som svenska kvinnor är vana vid. Rent vatten Delhi, India - September 23, 2015: Indian domestic life on the streets of India. Clothes drying on a ropekan vara en bristvara och prioriteras till annat än att tvätta sig i. Många utvecklingsländer är inte anpassade utefter att kvinnor har mens. Detta kan bero på att mensen i sig är tabubelagd eller åtminstone något privat man inte samtalar om. Speciellt inte bland män. Menstruationsskydd kan i dessa länder bestå av papper, tyg eller lera. Dessutom kan bristen på privata toaletter eller rent vatten göra att det är svårt för kvinnor att tvätta sig. Hygienprodukter så som tamponger kan vara tämligen dyra, inte prioriterade, eller helt enkelt inte tillgängliga. Detta tillsammans med en dålig information om menstruation för unga kvinnor leder ofta till olika sjukdomar så som urinvägsinfektion eller skador på reproduktionsvägar. Menstruation kan därmed leda till att flickor missar skoldagar eller kvinnor går miste om arbetstid.

Argumentativt leder detta till att kvinnor ytterligare marginaliseras i dessa länder. De utsätts åtminstone för en högre risk än vad männen i samma länder gör. Studier har visat att flickor i utvecklingsländer missar delar av sin skolgång på grund av menstruation. Kvinnor i samma länder har fler missade arbetsdagar och således en mindre inkomst på grund av sin mens jämfört med män. Det har under senare år startats flertalet projekt med avsikt att förbättra dessa förhållandena för kvinnor i utvecklingsländer. Oftast fokuserar man på att inrätta privata toaletter och tillhandahålla tamponger.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews