Kvinnors hälsa

Många som använder tamponger känner till riskerna med att ha i tampongerna för länge. Den välkända ”tampongsjukan” eller ”toxic shock syndrome”, som förkortas TSS, är en bakteriell infektion där bakterierna utsöndrar gift och tillståndet kan snabbt bli allvarligt. För att motverka TSS bör tampongerna bytas minst en gång på åtta timmar.

Hos https://motiva.health/se/ hittar du ett företag som är särskilt mån om kvinnors hälsa. De erbjuder den nya generationens bröstimplantat där du kan få dina drömresultat med rätt lösningar och förstklassig säkerhet. Med Motivas implantat får du ett mjukare utseende, skräddarsydda resultat och mindre ärr.

Tampongsjukan

TSS eller tampongsjukan uppkommer som en komplikation vid infektion av bakterier. Giftet som bakterierna utsöndrar får blodtrycket att sjunka kraftigt och gör så att kroppsvävnaderna inte längre får syre. TSS är ovanligt men kan ge allvarliga komplikationer och det är därför nödvändigt att du söker behandling snabbt om du drabbas. För att undvika TSS kan du tvätta händerna ordentligt innan du byter din tampong, och se till att byta minst var åttonde timme.

Om du misstänker att du fått TSS bör du direkt söka vård på en akutmottagning. Du kan också ringa 1177 för att få rådgivning. TSS behandlas med antibiotika som ges intravenöst. Giftet från stafylokockbakterierna försätter kroppen i ett chocktillstånd som måste intensivbehandlas med antibiotika och vätska.

Tamponger är en miljardindustri och kvinnor lägger mycket pengar varje månad på sanitetsprodukter. Det finns dock en hel del brister vad gäller regleringar kring mensskydd och deras innehåll. Dessutom saknas studier vad gäller långtidseffekter av att använda mensskydd och deras samband med olika underlivsbesvär. Om tampongen är för torr kan fiberavlossning ske, vilket orsakar sår på omgivande slemhinnor. Detta gör dem mer infektionskänsliga och mottagliga för till exempel TSS.

Bröstimplantat

Många kvinnor väljer att sätta in bröstimplantat för att må bättre kring sin kropp. Transsexuella personer kan vilja förstora brösten och det är även vanligt med bröstrekonstruktion för kvinnor som drabbats av bröstcancer. För att kunna sätta in bröstimplantat behöver du i Sverige vara minst 18 år.

De implantat som används har ett silikonhölje och innehåller silikongel eller saltvatten. Implantaten kommer dessutom i olika profiler, vilket ger en större ”push” uppåt. Det finns hög, medium och låg profil att välja mellan. Profilerna brukar väljas utifrån hur patientens bröst ser ut före operationen. Storleken på implantaten brukar mätas i milliliter där varje ml är ett gram. Patienter brukar oftast välja en storlek på mellan 300 till 450 ml.

För att skapa ett naturligt utseende är det viktigt med rätt storlek på implantaten. Det är flera faktorer som vägs in vid valet, som patientens kroppsbyggnad, hur bred bröstväggen är, hur mycket bröstvävnad som redan finns hos patienten och den resulterande kroppssymmetrin. Plastikkirurger brukar rekommendera att inte sätta in implantat som förstorar brösten mer än två BH-storlekar. När implantatet placeras inuti kroppen försvinner en del av volymen jämfört med om det placeras direkt i en BH på utsidan. Detta beror på att kroppsvävnaden anpassar sig till implantatet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews