Mens – skamfullt i vissa länder

Mens är en naturlig del i varje kvinnas liv men på många håll i världen ser man det som något skamfullt och flickor och kvinnor utesluts från det samhälleliga livet under menstruationen. När en flicka får sin mens för första gången vet hon ofta inte vad det är, framför allt i länder där detta ses som tabu, något man inte pratar om. Ibland betyder den första menstruationen att flickan är redo att giftas bort, att hon måste sluta skolan och att hon får sin frihet begränsad.

I många länder saknar flickorna mensskydd, säkra och rena toaletter och har inte heller tillgång till rent vatten. Något som för andra flickor, i andra länder, är en självklarhet. Att inte ha tillgång till tamponger, bindor eller andra mensskydd förhindrar flickor att delta i det vardagliga livet. Skräcken och skammen i att blöda igenom kläderna gör att de frivilligt stannar hemma. Flickor som ändå skulle kunna tänka sig att gå till skolan blir förhindrade av sina familjer som inte vill att de ska träffa män under menstruationen. Att förvara sina mensskydd på familjens gemensamma toalett är inte ett alternativ utan man får gömma produkterna på sitt rum.

I många länder får flickor dock allt stöd de behöver och har nära och kära som hjälper till att förklara vad mens är, lärare berättar om det i skolan och både flickor och pojkar får besöka barnmorskan för att lära sig mer om kroppens utveckling. Att köpa mensskydd i den lokala butiken kan vara pinsamt i början men det är en självklarhet. Varje butik säljer mensskydd och pojkvänner, bröder och fäder lär sig vilka produkter som ska finnas i hemmet. Mensskydd är något lika individuellt som smink, parfymer och hudvård och en flicka lär sig snart vilka produkter hon tycker bäst om. Mensskydd finns att köpa online precis som andra hud-, intim- och skönhetsprodukter. En populär sida, där det mesta går att hitta är Gucci Flora som erbjuder fler än 200 märken och 15 000 produkter.

Att använda skönhetsprodukter och dylikt ses som en självklarhet i västvärlden men inte i alla delar av världen. Men i alla delar av världen borde det vara en självklart att ha tillgång till bra mensskydd och att bli respekterad och väl behandlad även under menstruationen. Flickor världen över upplever under menstruationen att de inte får tvätta sig, att de inte får laga mat då familjen tror att maten ska ruttna eller att de blir tvingade att flytta ut under mensen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews