Skjuta upp mensen

Visst är det jobbigt med mens eller menstruation som det heter på riktigt och visst skulle man bra gärna leva hela livet utan blödningar. Alla vuxna kvinnor har vanligtvis mens, åtminstone en del av livet. De flesta får sin första mens vid 11-15 års-ålder och den månatliga blödningen varar i genomsnitt 3-7 dagar. Mensen upphör vid 50-65 års ålder. De flesta får mer eller mindre krämpor under mensperioden medan andra knappt känner av det . Ofta känns det som om blödningarna kommer väldigt opassligt, till exempel just före en resa och då önskar man att man kunde skjuta upp mensen.

Kan jag hoppa över mensen

Det finns olika skäl varför en kvinna vill skjuta upp eller hoppa över en mens. Oftast är orsaken en resa eller ett annat opassligt tillfälle där mensen verkligen gör livet jobbigt. Ibland kan det vara frågan om smärtor som man helst skulle kunna leva utan. När man skjuter upp mensen använder man ett läkemedel som gör att man på ett säkert sätt kan justera en kommande blödning. Att skjuta upp blödningen ibland är helt ok men I vissa fall kan det vara farligt att skjuta upp din mens regelbundet . Med läkemedlet påverkar man menstruationscykeln så att mensen uteblir. För att förskjuta mensen används antingen p-piller eller hormoner.

Vad händer där jag skjuter upp mensen?

Du kan använda hormoner som gör att mensen blir förskjuten. Dessa hormoner innehåller höga doser av gulkroppshormon. När de tillförs, behåller kroppen livmoderhinnan längre (mensens uppgift är att stöta bort denna hinna) och detta innebär att processen som stöter bort hinnan försenas. Om du sedan tidigare använder p-piller kan du använda dig av dem då du vill skjuta på mensen och det gör du genom att tillfälligt ändra doseringen. P-piller är i första hand ett preventivmedel som som man använder för att förhindra en eventuell graviditet. Normalt har man ett uppehåll då mensen inträffar. I stället struntar du i uppehållet och börjar på nästa förpackning genast då den gamla är slut.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews