TSS – Toxic shock syndrome

Toxic shock syndrome går även under namn som tampongsjukan eller TSS. Orsaken till detta är att sjukdomen kan uppstå i samband med tamponganvändande. Som tur är så är sjukdomen väldigt ovanlig i Sverige, men det betyder inte att man inte ska vara lite extra försiktig.

Trots att TSS kallas för tampongsjukan är det inte tampongerna eller mensen i sig som kan orsaka sjukdomen. TSS är istället en mycket allvarlig bakterieinfektion som i vissa fall kan vara livshotande. Risken finns att den som har drabbats av sjukdomen kommer att få svåra skador på bland annat organ och hud om man inte snabbt får rätt behandling. Det är stafylokockbakterier som ligger bakom TSS.

Nu undrar du säkerligen varför sjukdomen har fått namnet tampongsjukan om den egentligen inte orsakas av främst tamponger. Viktigt här är att veta om att när stafylokockbakterier kommer i kontakt med blod, t.ex. från just en tampong eller från ett öppet sår börjar infektionen att bildas. Det är därför mycket viktigt att man ser till att byta tampongen ofta och att man håller en god hygien under menstruationen. Det spelar ingen roll om du befinner dig i skolan, på gymmet, på arbetet eller slösurfar efter dejter på Happy Pancake, din tampong måste ändå bytas med jämna mellanrum. Happy Pancake är för övrigt en sida som erbjuder nätdejting för vuxna som letar efter nya vänner eller den stora kärleken. Visst kan det vara lätt att glömma bort sin mens när man pratar med nya människor, men TSS är allvarligt och ska naturligtvis också tas på allvar.

När giftet når kroppen hamnar man i ett chockliknande tillstånd. Blodtrycket i din kropp sjunker mycket snabbt och det gör i sin tur att dina vävnader inte får det syre som de behöver.

Symptom att ha koll på

Det är väldigt skönt att veta att TSS är relativt ovanligt, men det är fortfarande nödvändigt att ha koll på vilka symptom som brukar uppstå om man har drabbats. Här nedan kan du se en lista på de vanligaste symptomen som sjukdomen bär med sig. Naturligtvis behöver du inte drabbas av alla symptom samtidigt, men om du upplever en eller flera av nedanstående punkter bör du kontakta en läkare eller gynekolog så fort som möjligt.

  • Hög feber från 38,5 grader och uppåt
  • Huvudvärk som inte går över
  • Kallsvettningar eller/och yrsel
  • Svullna fotsulor och handflator
  • Ont i muskler och leder
  • Diarré och kräkningar
  • Problem med illaluktande flytningar
  • Rodnad på hud eller i ögonen

Ta alltid det säkra före det osäkra. TSS är en ovanlig sjukdom, men om man blir drabbad kan den ha förödande konsekvenser. Vill du minimera risken kan du använda binda istället för tampong, men eftersom TSS och tamponger egentligen inte har något direkt sammanband kan du, med mycket otur, drabbas ändå.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews