Lindra mensvärken

Mensvärk drabbar nästan alla kvinnor någon gång i livet. För vissa är det bara en molande känsla vid enstaka menstruationer. För andra är det en plåga med stora konsekvenser som drabbar en från tonåren till dess man går in i klimakteriet. Tyvärr är kvinnofrågor ofta nedprioriterade i dagens samhälle. Det har inte gjorts tillräckligt med forskning på mensvärk för att hitta något botemedel eller långvarig lösning. Som tur är finns det idag många sätt att lindra värken när den uppstår, och de allra flesta kvinnor kan leva sina liv som vanligt trots värken.

Undvik starka tabletter

Receptfria värktabletter är bra mot mensvärk om man äter dem på rätt sätt. För den som har lindrig värk räcker det oftast med en eller två Alvedon när värken sätter igång. Om man har större problem, så som att man blir sängliggande och har svårt att röra på sig, bör man agera mer i förebyggande syfte. Genom att ha koll på sin cykel kan man ta reda på när mensvärken brukar sätta igång och då äta tabletter strax innan. En bra kombination är Alvedon och Naproxen, båda är receptfria.

Det finns även starkare tabletter som läkare kan skriva ut på recept men det rekommenderas inte. Eftersom värken är återkommande är det lätt att hamna i ett tablettmissbruk. Morfin är starkt beroendeframkallande och kan orsaka stora svårigheter i livet. Om du eller någon i din närhet har ett beroendeproblem kan ni vända er till ljungsjöberg för att få hjälp. Missbruksproblematik bör tas på största allvar och behandlas så snabbt som möjligt.

Utöver värktabletter hjälper även varma saker mot mensvärk. En varm vetekudde eller en varm vattenflaska tryckt mot livmodern och ryggslutet kan snabbt lindra värken. Om man orkar stå upp och röra lite på sig kan även motion göra att värken släpper snabbare. Undvik alkohol, cigaretter och kaffe då dessa kan ha negativa effekter på mensvärken.

Mensvärk kan vara en allvarlig sjukdom

Endometrios är en livmodersjukdom som ca 10 % av alla kvinnor lider av. Sjukdomen är komplex och det har inte gjorts tillräckligt med forskning på den, så ännu finns inget botemedel. Enkelt förklarat orsakar sjukdomen att extra slemhinnor bildas från livmodern och växer sedan vidare ute i kroppen. Dessa sätter sig oftast på andra organ och lever vidare där. Slemhinnorna kan orsaka inflammationer på organen, skapa ärrvävnad och i värsta fall cystor. Detta är mycket allvarligt och är för många väldigt smärtsamt. Sjukdomen är kronisk och har idag inget botemedel. För att ta reda på om man har endometrios kan man göra en titthålsoperation hos läkare. Det vanligaste symptomen är kraftig smärta i samband med mens, men många har ont under cykelns alla dagar. Om du under din menstruation har ont i andra delar av buken än livmodern bör du genast ta kontakt med din vårdcentral för att påbörja en endometrios-utredning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews