Tamponger

Tampongen togs fram 1929 av den amerikanska läkaren Earle Haas. Han hade svårt att få kvinnorna att köpa hans produkt, så han sålde sin uppfinning till den driftige Gertrude Tendrich och först då ökade försäljningen. Hon kallade tampongen för tampax.

Tamponger finns i olika storlekar och märken anpassade efter just din blödning, precis som med vilken annan produkt som helst. Ett annat exempel är dessa reflexvästar med tryck som också förekommer i olika färger och storlekar, så du kan känna dig lika säker vare sig du har mens eller är ute på vägen.

Blödningen varierar under själva mensen men också under olika perioder av livet. Alla människor blöder också olika mycket, en del i tre dagar andra i några veckor. Tampongen främsta fördel är att den varken känns eller syns, till skillnad mot bindan. Tampongerna bör dock bytas var 3-8 timme för att undvika tampongsjukan, även kallad Toxic shock syndrome. Det är ytterst ovanligt men dödligt. Infektionen kan uppstå om man haft tampongen isatt i mer än 6 timmar i sträck. Symptomen man drabbas av påminner om influensa med kräkningar, hudrodnad och värk. Det är självklart en sjukdom att ta på allvar, men så länge du byter tampong regelbundet så finns det inget att oroa sig för. På grund av denna sjukdom har nu Bluetooth tampongen intagit marknaden. Detta är en tampong med anslutning till en Bluetooth-sensor som genom appen talar om när det är dags att byta.

Innan man sätter in en tampong ska man vara ren om händerna, för att undika att bakterier kommer in. Första gången du använder en tampong är det bra att välja dagen då du blöder som mest, och en lite mindre sort, eftersom tampongen då glider in lättast. Man kan också använda sig av vaselin för att enklare få in den.

Tamponger har också ett utgångsdatum på 5 år. Så tamponger som legat längst ner i väskan bör man kasta då den säkert kommit i kontakt med partiklar (smuts, damm och smink) som kan ge infektioner och andra underlivsbesvär. Många drabbas även av tampongallergi. Symptomen består av vaginal klåda, sveda och flytningar som orsakats av en allergisk reaktion mot kemikalier i bindor och tamponger. Omkring en tredjedel av de kvinnor som sökt läkare på grund av vaginala besvär visade sig ha allergiska reaktioner mot kemikalier och syntetiska material i sina sanitetsskydd.

Har man tampong allergi kan man istället välja att använda menskoppar, som antingen är tillverkade i silikon eller plast.

De tampongstorlekarna som finns är mini, normal och super. Mini används vid små blödningar, normal vid måttliga blödningar och super vid riklig mens. Tampongerna finns i följande märken:

  • ob
  • tampax
  • libresse
  • ellen
  • siempre
  • natra carr
  • apoliva
  • Ica
  • euro shopper
  • Renée Voltaire
  • palomita

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews