Mensen – en stor del av kvinnors liv

Ungefär hälften av jordens befolkning har mens. 3,8 miljarder människor. Ändå pratas det oerhört lite om den, det är nästan ett slags tabu, något pinsamt som man borde skämmas över. När man säger ordet ”mens” kan man ofta få starka reaktioner. Vissa rynkar på näsan, andra tycker det är ett generande ämne att prata om och en del blir till och med äcklade. Trots att mens är något lika naturligt som att kissa och bajsa, som de flesta kvinnor lever med i 40-50 år och som kommer en gång i månaden. De flesta kvinnor och tjejer har nog någon gång smusslat med mensskydd i handen eller fickor så att ingen ska se när man behöver byta binda i skolan eller på jobbet. Eller knutit en tröja runt höften för att dölja en mensfläck när bindan eller tampongen läckt. Tabut kring mens håller dock på att luckras upp och idag pratar vi om mens mer än någonsin, en otroligt positiv utveckling som kan hjälpa kvinnor över hela världen och som kan förändra en förlegad och felaktig idé om mens som många har.

Ca 6,7 år av kvinnors liv

Hur ofta och länge man har mens skiljer sig såklart åt mellan olika kvinnor, men i genomsnitt kan man säga att kvinnor blöder cirka 2 400 dagar av sitt liv, alltså ca 6-7 år. Puberteten inträffar vid olika åldrar för alla, men många tjejer hamnar i puberteten och får sin första mens när de är ca 12-14 år. När klimakteriet sedan inträffar i ca 45-58-årsåldern, och mensen försvinner, har man alltså haft mens i cirka 40 år. Blöder man i genomsnitt fem dagar varje månad i 40 år, blir det alltså ungefär 2 400 dagar. Det är heller inte billigt att ha mens, enligt en del beräkningar spenderar kvinnor ca 500-700 kr per år på mensskydd och andra artiklar som till exempel smärtstillande medicin. Vissa kvinnor har även så svår mensvärk och andra besvär kring mensen att de måste sjukskriva sig från jobbet, vilket också kan innebära ett bortfall av arbetsinkomst, som kan leda till att det kostar tusentals kronor per månad att ha mens. Det är således kanske inte så konstigt att det inte är ett så populärt ämne att prata om eftersom många ofta har så negativa erfarenheter och associationer kring mens.

Lindra symptomen med beprövade knep

Trots de negativa associationerna som många har kring mens, kan man försöka att lindra denna tid i månaden med egenvård och genom att ta hand om sig själv lite extra. För många hjälper ett varmt bad till för att lindra kramperna, eller att använda en värmeflaska som man lägger på magen när man går till sängs. En annan vill göra sig lite extra fin och köra en ordentlig mind over body för att må på topp. För att man ska känna sig på topp så kan håret vara en viktig komponent för att man ska känna sig fin, ge ditt hår den näring håret behöver med hjälp av priorin. Alla kvinnor är unika och därför så finns det oerhört många tips och tricks för hur man ska komma över mensvärk, huvudsaken är att du hittar den metod som fungerar för just dig och din kropp. Örtteer som munkpepparte och hallonbladste är gamla beprövade metoder som använts i många hundra år mot mensvärk. Något som det inte pratas så högt om men som också lindrar för många med mensvärk är faktiskt orgasm. Eftersom mensvärk uppstår när muskler krampar, kan en orgasm därför lindra dessa kramper och därmed också lindra mensvärken. Så nästa gång det är dags för mensen kan man passa på att skämma bort sig själv lite extra med både sköna och beprövade metoder.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews