Menskopp

Menskoppen har sedan den kom revolutionerat tiden för mens för många kvinnor. Med hjälp av den lilla koppen i medicinskt silikon behöver man inte spendera pengar på mensskydd varje månad. Även om menskoppen kostar några hundralappar mer än ett paket bindor eller tamponger, så blir den billigare i längden. En menskopp kostar mellan 200 och 300 kronor och håller i minst tre år. En del hävdar till och med att man kan ha samma menskopp i hela tio år. En annan trevlig bieffekt med menskopp är att du sparar på miljön eftersom du inte längre slänger mängder av tamponger och bindor.

Hur använder man en menskopp?

Menskoppen har många fördelar jämfört med tamponger eller bindor, som vi redan har nämnt skonar den miljön. En annan fördel är att du behöver tömma menskoppen mycket mer sällan än vad du behöver byta bindor och tamponger. Oftast räcker det med att du tömmer din kopp en gång på morgonen och en gång på kvällen. Det kan vara lite trixigt att få till placeringen av menskoppen i början, men med lite övning brukar det gå bra. En menskopp ska inte sitta så långt in i slidan som en tampong utan bara placeras strax innanför slidmynningen. Det kan underlätta insättningen om du viker menskoppen på mitten innan du för in den.

Skötsel av menskopp

Att sköta om sin menskopp är mycket enkelt. När mensen startar kokar du bara koppen några minuter i vatten innan den är redo att användas. När mensen är slut kokar du den ytterligare en gång. Under tiden som mensen pågår behöver du inte rengöra menskoppen på något annat sätt än att spola den under kranen när du tömmer den. Eftersom koppen är gjord av medicinskt silikon behöver du inte heller oroa dig för bakterier bara du är noga med kokningen. En annan fördel med silikonet är att det inte torkar ut slemhinnorna i slidan. Därför är menskopp ett extra bra val för den som har problem med torra slemhinnor.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews