Myter och sanningar om tamponger  

Det finns flertalet myter om tamponger och hur de fungerar under menstruationen. Vanligtvis härstammar dessa myter från ren okunskap. Det kan därför vara lämpligt med en genomgång av de vanligaste.

  • Tamponger och toalettbesök:

Man behöver inte ta ut tampongen för att gå på toaletten. En snabb genomgång av anatomi kommer att avslöja att olika öppningar leder till olika organ. Således går det alldeles utmärkt att kissa med tampongen kvar i slidan. Hur ofta man måste byta tampong beror enbart på hur mycket man blöder.

  • Tamponger och blodflöde:

Tamponger hindrar inte på något vis blodflödet. Det enda en tampong gör är att suga ut mensvätskan. Det blodet kroppen behöver kommer således att stanna kvar i kroppen.

  • Tamponger och livmodern:

En tampong kan inte komma in i livmodern. Öppningen är liksom för liten för att en tampong ska kunna tryckas in där. Tamponger är tillverkade för att passa i slidan och ingen annanstans. Det finns dessutom ett snöre som är fäst på tampongen om man skulle vara osäker. En tampong kan med andra ord inte försvinna in i kroppen och sedan fastna där.

  • Tampong om man är oskuld:

Det går alldeles utmärkt att använda tampong om man är oskuld. När man får mens första gången sker en viss hormonförändring. Detta påverkar slidkransen så att den blir mjukare eller mer elastisk. Det spelar alltså ingen roll om man är oskuld eller ej när man använder tampong. Det finns numera i olika storlekar och komfort att passa alla.

  • Tamponger och bad:

En tampong är tillverkad för att suga upp mensvätskan inne i slidan. Om man har en relativt ny tampong finns det därför ingen risk att det skulle läcka ut blod vattnet.

  • Tamponger och storlek:KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Det finns inget egentligt samband mellan hur gammal man är och vilken storlek på tampong man bör ha. Lämpligast är att välja en som är bekväm och kanske ha en med lite bättre uppsugningsförmåga de dagar man blöder som allra mest.

 

  • Tamponger och träning:

Det går bra att träna trots att man har mens. Mens är inget sjukdomstillstånd och numera är tamponger så pass bra utformade att det är extremt liten risk att det på något vis kommer att synas under ett träningspass.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews