Mensskydd genom tiden  

Redan under antiken användes något vi idag skulle kalla för tampong. Egyptiska kvinnor ska ha använt papyrus och Romarna använde ull för att suga upp mentruationsvätska. Så vitt man vet har olika typer av mensskydd alltid funnits. Dock endast för de som har haft råd att betala för det. Detta beror på att det historiskt sätt varit dyrt att ens tillverka kläder, därför var textila skydd mot de regelbundna blödningarna få förunnade. Förr i tiden var det heller inte speciellt märkligt med olika kroppsvätskor. Alla typer av fläckar var svåra att tvätta bort. Detta gällde alla typer av blod, urin eller avföring. Därför var det inte speciellt uppseéndeväckande om det var blodfläckar på kläder eller möbler. För de som ändå ville skydda sina kläder från mensfläckar, och inte hade råd med extra tyger, var det vanligt att använda sådant som mossa eller andra naturmaterial. Det experimenterades även med ”tamponger” då man stoppade in absorberande naturmaterial i slidan för att suga upp mensen. I västvärlden har man under lång tid använt sig av en typ av binda. Denna bands upp med remmar kring midjan och bestod av olika absorberande material som sög upp mensvätskan.

White calendar with pink circles around menstruation date period and clean tampons lying on top.

Under det tidiga 1900-talet började mensskydd produceras och säljas. Det var dock aldrig populärt då det fortfarande ansågs ofint att röra vid underlivet. De tidiga menskopparna var därför inte att föredra och kvinnor köpte hellre bindor eller löste sitt menstruationsskydd på annat sätt.

Tampongen som den ser ut idag uppfanns av Dr. Earle Haas och Michael Dunn år 1936. Produkten var tämligen uppfinningsrik då den den var utrustad med en hylsa att föra in i slidan och ett snöre för att enkelt kunna ta ut den. Till en början var tampongen svår att sälja vilket framförallt berodde på att menstruationen var ett tabubelagt ämne. Haas sålde senare sin uppfinning och efter ett namnbyte till Tampax, tillsammans med en marknadsföringskampanj, gjorde tampongen succé i USA.

Idag finns en mängd olika mensskydd på marknaden. Man kan välja storlek, absorberingsförmåga och förstås komfort. Mer information om dagens olika mensskydd finns här . Även en hel del billigare alternativ finns numera på den asiatiska marknaden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews