Så kan stress påverka din mens
Stress är en av de vanligaste orsakerna till att människor söker vård. Inom begreppet stress döljer sig många allvarliga medicinska diagnoser, som till exempel ångest, utmattningsdepression, utbrändhet och olika former av tvång. Vilken form av stress det än handlar om, påverkar den vårt psykiska och fysiska mående på många olika sätt. Till exempel gör det att vi har svårt för att komma ihåg, planera och organisera. Humöret blir för det mesta instabilt med tendens till aggressivitet eller att viljan att vara social minskar. Sömnen kan rubbas på olika sätt, likaså aptiten. Stress påverkar också hormonbalanserna på kort och lång sikt, både fysiskt och psykiskt. Med andra ord, symtomen vid stress och vid mens kan likna varandra på väldigt många sätt, och behöver tas om hand för att besvären inte ska bli omöjliga att hantera. Det finns ändå en hel del, som den som lider av av både stress och mens, kan prova på egen hand.
Hur påverkas mensen vid stress?
Det finns många undersökningar som har konstaterat att kroppens hormoner blir påverkade vid stress, och att det kan leda till att menstruationen då bli oregelbunden. Oregelbundenheten kan variera genom att den kommer för sällan, för ofta eller att den inte kommer alls. Bästa sättet att få ordning på mensen då är att minska sin stress på något sätt. Stressen finns oftast där hela tiden, mer eller mindre, och behöver minskas ner vare sig menstruation pågår eller inte. Det är alltså viktigt att tänka på lämpliga strategier varje dag. Promenader eller annan motion, ändring av mat- och sovvanor kan vara en bra början. Det finns bra övningar som minskar stressen och som är mycket värda att pröva åtminstone under en period, eftersom de är helt gratis och inte ger några biverkningar. I mer komplicerade lägen är det bra att bolla saken med en professionell medicinskt kunnig person, eftersom de här tillstånden hänger så tätt ihop på ett komplicerat sätt. De kan hjälpa till med att analysera problemen djupare och också reda ut orsak och verkan.
Stress i dag
Det är egentligen inte konstigt att vi är stressade i dagens samhälle. Våra hjärnor fungerar precis som de gjorde på stenåldern. Det är inte konstigt att de inte hänger med när vi har så mycket mer intryck och behöver göra så mycket saker. När vi levde på stenåldern träffade vi lika många människor under ett liv, som vi nu träffar under en vanlig dag! Behöver du lugna ner din stress och på ett mycket enkelt och snabbt sätt skicka ut nyhetsbrev till många personer om mens eller något annat viktigt till många personer, kan det vara bra att göra det som redan är uppfunnet. I vissa kulturer använder sig kvinnorna av en menshydda, dit de helt enkelt beger sig när det är dags för mens och där de får vara i fred i ungefär en veckas tid och tagga ner. Det kanske vi skulle introducera även i vårt stressade samhälle!