Tamponger och TSS

TSS står för Toxic Shock Syndrome, och är egentligen en komplikation av en bakteriell infektion. När syndromet blev känt, på 1970-talet, blev det dock känt som tampongsjukan, eftersom majoriteten av de drabbade hade använt tampong.

Symptomen på TSS är varierande, varför det kan vara svårt att direkt koppla besvären till just TSS. Det tydligaste är att man plötsligt får hög feber, samtidigt som man upplever exempelvis diarré eller kräkningar, svullna handflator och fotsulor, yrsel, kallsvettningar, röda ögon eller hudrodnad, värk i musklerna, smärta i huvudet eller illaluktande flytningar. Om man misstänker att man har drabbats av TSS bör man inte vänta, utan omedelbart ta sig till en akutmottagning för vård. Den vanligaste behandlingen är att man får antibiotika direkt i blodet. I andra, mindre akuta fall (till exempel vid vattkoppor eller andra barnsjukdomar) kan man dock vända sig till en läkare först.tampon-495739_960_720

Anledningen till att TSS kan uppstå vid användande av tampong är att gula stafylokockbakterier kan föröka sig om de kommer i kontakt med mensblodet i tampongen under lång tid. Dessa bakterier producerar ett gift, och det är detta som orsakar TSS. Man kan också drabbas av TSS genom att exempelvis ett sår blir infekterat efter en operation.

Risken att drabbas av TSS i samband med att man använder tampong är dock mycket liten, så länge man följer vissa råd. Det gäller till exempel att inte ha samma tampong i längre än sex timmar i sträck, och att tvätta händerna noga innan man sätter i eller byter tampong.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews