Sex- och samlevnadsundervisning i skolan

I Sverige har sex- och samlevnadsundervisning, eller sexualkunskap som det också kallas, varit ett obligatoriskt ämne i skolan sedan år 1955. Ämnet syftar till att undervisa i frågor som rör människors sexualitet och sexuella umgänge, till exempel information om preventivmedel och säkert sex, vilket ansvar och vilka rättigheter man har i sexuella relationer och om könssjukdomar och deras effekter. Det händer också att man diskuterar samhällets normer kring sexualitet och sexuell läggning.

Något annat som ska ingå i sexualkunskapen är kunskap om människans anatomi, könsorgan och fortplantning, vilket omfattar allt från hur en ett barn blir till och graviditetens gång till vilka förändringar kroppen genomgår under puberteten. Just det sistnämnda är ofta det första som tas upp i sexualundervisningen, eftersom det är vanligt att den börjar just när eleverna befinner sig i början av puberteten. Det är vanligt att klasserna delas upp i grupper för tjejer och killar inför dessa samtal, för att alla ska känna sig trygga att ta upp de frågor de har.

Allt detta gör att ungdomar i Sverige i stor utsträckning inte hindras av sin sexualitet; tjejer kan gå till skolan och leva sina liv som vanligt när de har mens tack vare mensskydd och tack vare undervisningen som förklarar mens som något naturligt, och varken tjejer eller killar behöver riskera att få barn innan de är redo tack vare undervisningen om och tillgången till preventivmedel. I många andra länder är detta dock inte fallet, och om man vill hjälpa till att ändra på det kan man till exempel driva kampanjer för att öka kunskapen om HIV och hur kondomer kan skydda, eller kampanjer för att ge flickor tillgång till mensskydd så att de kan gå i skolan. Du kan enkelt beställa kläder till volontärarbetare för kampanjen på Medtryck.com.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews